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Professional Associates 2018-19            
 

If you wish to be considered as a professional associate, you should read 
these guidelines which outline CCEA’s contracting procedures. 
 

 Contracts available are entirely dependent on CCEA’s strategic and 
operational requirements, and budgetary restrictions.   
 

 Admission to the standing list does not guarantee that work will be 
offered.  

 

 Prospective Professional Associates should indicate where their 
expertise/knowledge/interests lie.  The standing list will close for 
registrations on a specified date as indicated on the CCEA website, 
but may re-open for specific interest areas. 

 

 CCEA is committed to equality of opportunity between persons of 
different religious belief, political opinion, racial group, age, marital 
status or sexual orientation, between men and women generally, 
between persons with a disability and persons without and between 
persons with dependents and persons without.  CCEA is also 
committed to promoting good relations between persons of different 
religious belief, political opinion or racial group.  Professional 
Associates may be asked to supply monitoring details.  This 
information will be treated confidentially and will only be used to 
provide statistical information for official purposes as set out in 
Section 75 of the Equality Act 1998.  

 

 Where a contract for work is requested by a CCEA Officer, the list 
will be sifted to highlight all those who have indicated a preference 
in the area(s) sought for the contract. 

 

 All those identified in the initial sift will be invited by email to apply 
for the contract.  Applications should be completed as fully as 
possible based on the criteria set for the particular contract. 

 

 At closing date, the Requesting Officer and a member of Human 
Resources will shortlist applications and where necessary invite 
shortlisted candidates to interview and/or test within two weeks of 
shortlisting.  The decision to interview/test etc will be dependent on 
the requirements of the contract and the number of applicants. 

 

 All applicants will be notified of the outcome by email. 
 

 Successful candidates will submit an online Contract for Services.  
It is the responsibility of the Professional Associate to read and 
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understand the terms set out in the Contract and any other policies 
applicable.  Additionally, if there is a requirement to visit schools, 
the Professional Associate must affirm that they have read and 
agree to abide by the Child Protection policy, procedure and 
guidelines. 

 

 A Contract offer will be subject to satisfactory reference (and where 
applicable, satisfactory AccessNI check for criminal convictions). 

 

 Where a Contract is awarded, the Professional Associate must be 
available to carry out the duties in the number of days required, 
within the agreed timescale.  Issues which may affect availability 
must be flagged up to the CCEA Officer at the earliest opportunity.  
The Professional Associate should also be available for an initial 
meeting with the CCEA Officer to discuss requirements of the 
contract, deadlines etc. and may also be required to attend other 
meetings in CCEA as required throughout the duration of the 
Contract.  Failure to perform to standards identified could result in 
withdrawal of the Contract. 

 

 At the end of a Contract, the Requesting Officer will complete an 
assessment form detailing performance, achievements, conduct 
etc.  A copy of this will be sent to the Professional Associate within 
three weeks of the contract end. 

 

 Professional Associates can be offered contracts for work for up to 
40 days (or up to £5400 in the year 1 April 2018 to 31 March 2019).  
This will be monitored, and you will be notified if CCEA can no 
longer avail of your services for this reason. 

 

 Professional Associates will be self-employed status and any work 
carried on behalf of CCEA must be done on a Professional 
Associate’s own time, using their own resources.  As a result, 
Professional Associates are responsible for their tax and National 
Insurance contributions.  Under HMRC guidelines, CCEA will 
deduct tax at the basic rate, however individual Professional 
Associates are responsible for any further payments and any 
queries on this should be referred to the HMRC. 

 
As a self employed person, a Professional Associate may continue 
to carry out work for CCEA whilst on maternity leave from an 
organisation which is their main employer.  However, this is 
dependent on ability to carry out any work within agreed timescales 
for CCEA and make any appropriate arrangements with HMRC.  
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Frequently asked questions and answers 
 
Q. I have been on the standing list for a couple of years now 

and have never been given a contract.  Is there any point on 
me remaining on the list? 

 
A. Being on the standing list is not a guarantee of work.  

However, business need dictates the type of work and 
amount of contracts offered in any one year.   

 
Q. Can you send me hard copies of any correspondence? 
 
A. All correspondence for the standing list 2018-19 will be done 

through email.  We recommend therefore that you provide 
CCEA with an email address that you can access throughout 
the year.  If you have a disability which affects your ability to 
apply online, please let the Human Resources team know 
and they will make arrangements for you to apply/correspond 
in a way that suits you.  

 
Q. How many contracts could I do in one year? 
 
A. This depends entirely on the operational requirements of 

various departments throughout the year and the type of 
work they need.  Some contracts can be for just a couple of 
days, whilst others could require a substantial amount of time 
to complete.  Each contract advertised will detail the number 
of days, so you will be aware in advance.  However, this will 
not exceed 40 days. 

 
Q. Is there a closing date for the standing list? 
 
A. The standing list will close for registrations on a specified 

date as indicated on the CCEA website, but may re-open for 
specific interest areas. 
Also, every specific contract invitation will have a closing 
date for applications.  

 
Q. Do I have to be a teacher to apply?   
 
A. Not necessarily, however most of the contracts require 

knowledge/work in the Education Sector.  In many instances, 
we require professionals who are outside the school 
environment, for example the Further/Higher Education 
sectors, or specialists in certain fields of industry/business.  
Again, the requirement of each individual contract will dictate 
the type of knowledge and experience required by the 
successful Professional Associate. 

 
Q. What type of contracts will be available for Professional 

Associates? 
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We cannot predict going forward the nature or amount of 
contracts that may be offered.  This depends on the 
strategic/operational need of the business and budgetary 
restrictions.  However there are ongoing demands on CCEA 
to produce work, for example externally, from 
regulatory/awarding bodies and Department of Education. 

 
Q. What if I can’t complete a contract I have been working on? 
 
A. If you are offered a contract by CCEA you will be provided 

with details of the officer in charge of that specific contract 
and will be invited to attend an initial meeting with the officer 
to complete any necessary documentation and set out 
timescales/requirements of the contract.  The officer will 
monitor progress of the contract and should there be any 
problems, they will be your point of contact.  Problems may 
relate to performance or quality of the work delivered, and in 
that case, the officer will deal with any issues to help you 
redress any problems.  If, for example, there are personal 
reasons (sickness/change of circumstances etc) which will 
hinder you from completing the contract, you should contact 
your supervising officer for advice.  You will continue to be 
on the list, but are responsible for ensuring that you can 
complete any subsequent contracts you may be awarded.   

 
At the end of each completed contract, the supervising 
officer will complete a performance assessment form which 
will be recorded in your personal file.  You will also receive a 
copy of this.  If you apply for subsequent contracts, previous 
assessments may be considered only where you are 
deemed to be the best person for the contract and the work 
involved in the contract is of a similar nature/uses similar 
skills. 

 
Q. Who do I contact if I have a problem? 
 
A. As above, any problems regarding a specific contract should 

be referred to your supervising officer.  If you have any 
queries regarding the standing list, any invitation to apply etc, 
you should contact a member of the Human Resources 
Department.  Contact names/numbers are listed below. 
 
CCEA 02890 261200 
 
For contracting, appointment, or performance queries: 
Christine Leung ext 2700 cleung@ccea.org.uk  
 
For standing list or general queries: 
Michelle Wilson ext 2705 mwilson@ccea.org.uk  

mailto:cleung@ccea.org.uk
mailto:mwilson@ccea.org.uk

